7.Biyoteknoloji Kariyer Günleri Etkinliği Gerçekleştiridi

7.Biyoteknoloji Kariyer Günleri etkinliği, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Biyoteknoloji Topluluğu tarafından 14 Aralık 2023 tarihinde 13.30-15.30 saatleri arasında üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanlık Binası Konferans Salonunda gerçekleştirilmiştir.

5 farklı birbirinden değerli katılımcılarımız: Çanakkale Gıda Kontrol Laboratuvarı GDO Laboratuvar Birim sorumlusu olarak çalışmakta olan Ziraat Mühendisi Utkucan Parlakçı, May Agro Tohumculuk şirketinde çalışmakta olan Ziraat Yüksek Mühendisi Emre Kanburoğlu, Erciyes Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmakta olan Ziraat Mühendisi Ahmet Enes Uray, Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuvarı Mikrobiyoloji Laboratuvar Birim Sorumlusu olan Ziraat Mühendisi Barış Taşel, Biyoloji Bölümünde Doktora yapmakta olan Ziraat Mühendisi Ogün Demir, katılımcılara tecrübe, Biyoteknoloji alanındaki iş fırsatları ve bilgilerini sunumlarıyla aktarmışlardır. Yapılan sunumların ardından soru cevap kısımları gerçekleştirildi ve değerli katılımcılara Teşekkür Belgeleri teslim edildi.
 
 
 
 
 
 
 
 

 

BİYOTEKNOLOJİ TOPLULUĞU GELENEKSEL 7. BİYOTEKNOLOJİ GÜNLERİ'Nİ ÇEVRİM İÇİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Google Meet platformu üzerinden uzaktan erişim ile gerçekleşen etkinliğe Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen ARAT, Biyoteknoloji Topluluğu Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Devrim OSKAY, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Biyoteknoloji Topluluğu Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Devrim OSKAY açış sunumunda “‘7. Biyoteknoloji Günleri’nin düzenlenme amacı; konusunda uzman değerli bilim insanlarımızın çalıştığı alanlarla ilgili son gelişmeleri hem Hocalarımıza hem öğrencilerimize bilgi olarak burada sunmaktır. Biyoteknoloji Günlerinin düzenlenmesinde katkısı olan öğrencilerimize, Bölüm Öğretim Üyelerimize, Hocalarımıza ve Üniversitemizin değerli yöneticilerine desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.

Ardından Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen ARAT bir açış konuşması gerçekleştirdi. Prof. Dr. Sezen ARAT konuşmasında “Biyoteknoloji Günlerini geleneksel hale getirdik. 7.’sini yapıyoruz bu yıl. Daha önce yüz yüzeydi, ancak Pandemiden dolayı 2 yıldır çevrim içi yapıyoruz. Bu etkinliğimizi çok önemsiyoruz. Çünkü öğrencilerimiz ile özellikle ülkemizde çok değerli çalışmalar yapmış olan bilim insanlarımızı buluşturmayı sağlıyor. Fakülte olarak, 8 Bölüm ile Ziraat Fakültesi Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (ZİDEK) Akreditasyonuna başvurduğumuz bu dönemde öğrencilerimizin en güncel bilgileri edinmeleri için bu etkinlikler gerçekten çok önemli. Davetimizi kabul edip etkinliğimize konuşmacı olarak katılan Hocalarımıza çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Açık konuşmasının ardından Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim ÇAKIR, “Mikroorganizmaların Tanısında Kullanılan Moleküler Yöntemler ve Markır Sistemleri” konulu, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai ERCİŞLİ, “Bitki Islahında Morfolojik, Biyokimyasal ve Moleküler Markırların Kullanımı ve Karşılaştırılması” konulu, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Prof. Dr. İbrahim CEMAL de “Hayvan Islahında Genomik Teknolojiler” konulu sunumlarda bulundular.

TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE

UYGULAMA ÇİFTLİ ZİYARETİ

Topluluğumuz üyeleri, 30.03.2022 tarihinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğine gerçekleştirilen teknik gezide koyunculuk ve sığırcılık üniteleri ziyaret edilmiştir.

İlk durağımız sığırcılık ünitesiydi. Burada Holstein (Siyah Alaca) ve Bozırk ırkları hakkında topluluk üyelerine genel bilgiler verildi. Irk farklılıkları üyelerimize aktarıldı. Bu ünitede özellikle biyoteknoloji topluluğumuzu da yakından ilgilendiren Türkiye’nin ilk klon sığırı olan Bozırk Efe’yi ziyaret ettik ve hakkında bilgi aldık. Klonlama hakkında üyelerimize genel bir bilgi verildi. Bu teknolojinin genetik çeşitlilik ve üretim için önemi topluluk üyeleriyle birlikte tartışıldı. Efe’nin klonlanmasının Yerli ırklarımızdan olan Bozırk'ın korunması için önemli bir adım olduğu belirtildi. 

Koyunculuk ünitesinde ise topluluk üyeleri Türkgeldi, Kıvırcık ve Merinos koyun ırkları hakında genel bilgiler verildi. Üretim amaçları ve farklılıkları öğrencilerimize aktarıldı. Hayvancılığın ayrıntıları ve hayvancılıkta dikkat edilmesi gereken pratik teknikler aktarılarak hayvancılığın önemi topluluk üyelerine belirtilmiştir. Topluluk üyeleri, geziden memnun kalarak, hayvancılığa ilgilerinin arttığı hakkında bize geri dönüş sağlamışlardır.

 

STAJ TANITIM ETKİNLİĞİ

Topluluğumuz, 24.03.2022 tarihinde  Staj Tanıtım Etkinliğini düzenleyerek, Dr. Öğr. Üyesi ŞEYDA SAVALAN hocamız, topluluk üyelerine hangi kurumlarda staj yapabilecekleri ve staj yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi.

 

TNKÜ DENEY HAYVANLARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE TEKNİK GEZİ

Topluluğumuz üyeleri, Üniversitemizin Deney Hayvanları Araştırma ve Uygulama Merkezine NABILTEM’e 23.03.2022 tarihinde teknik gezi gerçekleştirmişlerdir. Üyelerimiz merkezde yapılan analizler hakkında teknik bilgiler edinmiştir . 

 

YERLİ TOHUMCULUĞUN LİDER KURULUŞLARINDAN MAY TOHUMCULUK ŞİRKETİNİN SEMİNERİ

  May Tohumculuk şirketinin insan kaynakları uzmanı sayınTuğçe Alp, Biyoteknoloji topluluğumuzun 10.03.2022 tarihinde saat 12:00 -13:30 arasında Ziraat Fakültesi Kongre Salonunda misafirimiz oldu 

  Yerli tohum sayanimizin önde gelen kuruluşlarından May Tohumculuk, öğrencilerimizin tohumculuk sektöründe potansiyellerini yeteneklerini ortaya çıkarmak, teorik bilgiyi teorik ile buluşturup kariyerlerine tohumculuk alanında yön vermek isteyen öğrencilerimize May Tohumculuğun geliştirdiği AkadeMAY, Maystaj ve İşte Yetenek kariyer programlarını tanıttı. 

 

 

 

 

 

BİYOTEKNOLOJİ TOPLULUĞU SEMİNERİ

Bölümümüz Lisans Yüksek Lisans mezunu Yüksek Ziraat Mühendisi Yılmaz Berk KORU Doktorasını yapmata olduğu Puerto Rico Üniversitesi, Biyoloji bölümüde bulunan Bal Arısı Davranış lab'da, şu ana kadar yürüttüğü "Bal Arılarının Bağırsak Microbiotasının Sirkadiyen Ritim Gelişimindeki Rolü" üzerine yaptığı araştırması hakkında 4 Ocak 2022  tarihinde, Ziraat Fakültemizin 3. Anfisinde  Biyoteknoloji topluluğu üyelerine seminer vermiştir. Kendisine doktora çalışmalarında başarılar dileriz.

 

 

 

ZİRAATBİYOTEK  AKTİVİTESİ

 

Topluluğumuz; 07 Aralık 2021 tarihinde Üniversitemizin  Ziraat Fakültesi  Birimi olan ve Naip Köyünde bulunan ZİRAATBİYOTEK'i ziyaret etmiştir. Bitkisel üretim ve araştırma çalışmaları yapan birimde, Bitkisel Biyoteknoloji alanında  hücre doku kültürü konusunda yapılan laboratuvar, arazi, sera çalışmaları yerinde incelenmiştir. Birimde çalışan hocalrımıza verdikleri bilgiler için çok teşekkür ederiz.

 

 

 

DENEY HAYVANLARI LABORATUVARI  (NABİLTEM) AKTİVİTESİ

 

Topluluğumuz; 02 Mart 2020 tarihinde Üniversitemizin Deney Hayvanları Laboratuvarını ziyaret ederek, hocalarımızdan yapılan çalışmalar, cihazlar ve ekipmanlarla ilgili bilgiler almıştır.

 

 

 

TRAKYA KARİYER FUARI ETKİNLİĞİ

Topluluğumuz; 24 Şubat 2020 tarihinde Edirne ilimizde bulunan Trakya Üniversitesi kampusunde düzenlenen Trakya Kariyer fuarında uzmanların sunduğu konuyla ilgili konuşmaları dinlediler. Mesleğimizle ilgili çalışan firmaların standlarında insan kaynakları uzmanları ile konuşarak kariyer fırsatlarıyla ilgili bilgiler aldılar.

 

 

BİYOTEKNOLOJİ TOPLULUĞU 6. STAJ TANITIM ETKİNLİĞİ DUYURUSU

Topluluğumuz 18.12.2019 tarihinde saat 10:00 - 13:00 satleri arasında Ziraat Fakültesi B blog, Anfi 4'de stajını başarıyla tatamlamış üyelerimizin staj yapacak olan üyelerimize staj tecrübelerini ve kurallarını anlatacağı etkinliğe davetlisiniz.

 

TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ ARAŞTIRMA VE ÜRETİM BİRİMİ (ZİRAATBİYOTEK)'NE TEKNİK GEZİSİ

Biyoteknoloji topluluğu; Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi , Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Üretim Biriminde  9 Aralık 2019 tarihinde üyeleriyle birlikte bitkisel üretim ve doku kültürü araştırmalarıyla ilgili bilgi aldı.

 

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TEKİRDAĞ GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ TEKNİK GEZİSİ

Biyoteknoloji Topluluğu tarafından 11 Kasım 2019 tarihinde Tekirdağ İl Gıda Kontrol Laboratuvarı'na topluluk üyeleri için teknik gezi düzenlenmiştir.

 

 

Tekirdağ İl Gıda Kontrol Laboratuvarına düzenlenmiş olan teknik gezi kapsamında, Numune Kabul ve Rapor Birimi, Moleküler Biyoloji Analiz, Mikotoksin, Katkı ve Mineral, Fiziksel, Mikrobiyoloji, Kimyasal, Kalıntı ve Süt Analiz Laboratuvarları ziyaret edilerek, yapılan analizler hakkında bilgiler edinilmiştir.

Deney Hayvanları Yetiştirme Merkezi ve NABİLTEM'e Teknik Gezi

Biyoteknoloji Topluluğu tarafından 18 Mart 2019 tarihinde Namık Kemal Üniversitesi Deney Hayvanları Yetiştirme Merkezi ve N.K.Ü Merkezi labratuarlarına topluluk üyeleri için teknik gezi düzenlenmiştir.

 

 

5. Biyoteknoloji Kariyer Günleri

13.Mart 2019 tarihinde  "5.Biyoteknoloji Kariyer Günleri" mezun  kariyerlerine devam eden öğrencilerimizin iş hayatlarındaki tecrübelerini ve tavsiyelerini içeren sunumları başarıyla yapılmıştır. Sunumlarını yapan mezunlarımıza teşekkür belgeleri  bölüm öğretim üyeleri tarafından verilmiştir.

 

 

5. Staj Tanıtım Etkinliği

Biyoteknoloji Topluluğu tarafından 10 Aralık 2018 (Pazartesi) tarihinde Ziraat Fakültesi B Blok Amfi-4 dersliğinde “5. Staj Tanıtım Etkinliği” düzenlenmiştir. Etkinlik, topluluk koordinatörü Dr.  Öğr. Üyesi Sefer DEMİRBAŞ, koordinatör yardımcısı Araş. Gör. Eyüp Erdem TEYKİN ve Biyoteknoloji Topluluğu Başkanı 4. sınıf öğrencisi Menekşe KOYUNCU tarafından organize edilmiştir. 

Etkinlikte topluluk koordinatörü Dr.  Öğr. Üyesi Sefer DEMİRBAŞ ve Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezen ARAT'ın giriş konuşmalarının ardından 4. sınıf öğrencilerinden sırasıyla Melis GADİŞ, Emre KIR (Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü), Mustafa Can ERDEMİR (İstanbul Üniv. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü-GDO Analiz Lab.), Esra KAYA, Hazal NASIRIAN, Kübranur AKDAĞ (MAY Tohum), Abdurrahman MEZRELİ (HASAGRO), Menekşe KOYUNCU (Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü) ve Hilal Meryem BÜYÜKASLAN (Yeditepe Üniv. GDO ve Biyogüvenlik Lab.) tarafından 2018 yaz döneminde yapmış oldukları staj eğitimleri hakkında detaylı sunumları, staj başvuru süreçleri, staj deneyim ve izlenimleri 2., 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile paylaşılmıştır.  

Etkinlik afişi için tıklayınız.

 

 

4. Biyoteknoloji Günleri

 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Biyoteknoloji Topluluğu tarafından bu yıl dördüncüsü gerçekleşen IV. Biyoteknoloji Günleri yoğun katılım ile 4 Mayıs 2018 tarihinde Rektörlük Konferans salonunda gerçekleştirildi.

Programa Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Prof. Dr. İsmail Yılmaz, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, çok sayıda akademisyen ile çeşitli kurum ve kuruluşlardan gelen ilgililer, üniversitemiz öğrencileri ve bölgemizdeki Anadolu ile Fen Liselerinden öğrenciler katıldı.

Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğrencisi ve Topluluk Başkanı Ogün Demir’in topluluğu tanıtıcı konuşmasının ardından, açılış konuşmasını Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sezen Arat’ın yaptı.

Bu yıl dördüncüsü yapılan ve en yüksek katılımın sağlandığı etkinlik olduğunu belirten Arat, “Bu etkinliği gerçekleştiren topluluk koordinatörü ve yardımcılarına, lisans öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum. Öğrencilerimize güvendiğimiz vakit gerçekleştiremeyecekleri hiçbir şeyin olmadığını bir kez daha gösterdiler. Biyoteknolji birçok bilim dalını kapsamaktadır, Tıp, Veteriner, Çevre, Ziraat alanlarında karşılaşmaktayız. Teknolojiyi kullanan değil teknolojiyi üreten bireylerin yetişmesi için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Dilerim kongreye katılan değerli öğrenciler de bir gün teknolojiyi üreten bireyler olurlar” diyerek tüm katılımcılara teşekkür etti.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu konuşmasında, “Ziraat Fakültemiz 36 yıllık bir fakülte olup şu an ülkemizdeki diğer Ziraat Fakültelerine fark yaratmış, çalışmaları ve gerçekleştirdiği projeleri ile adından söz ettiren bir fakülte konumuna gelmiştir.  İlk intörn eğitimine ise Gıda Mühendisliği Bölümü ile bu yıl başlamıştır.  Tarımsal Biyoteknoloji bölümümüzün her yıl gerçekleştirdiği kongrenin katılımcılar için çok faydalı olacağı kanaatindeyim, herkese katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, “Üniversiteler yaptığı çalışmaları bugün düzenlenen kongreler gibi etkinliklerde halkla paylaştığı sürece onlardan gelen geribildirimlerle çalışmalarına yön vermektedir. Bu yüzden bu tür etkinliklerin devamı çok önemlidir. Biyoteknoloji en son bulgu demektir. Bitkinin en verimlisini, sütün en verimlisini ve kalitelisini üretmek amacımız olduğundan Biyoteknolojinin önemi çok fazladır” diyerek programda emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.

Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurucu Müdürü Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak, “Tohumculukta Modern Islah Yöntemi” ile ilgili bilgi vererek soğan, pırasa, salatalık, biber ve patlıcangillerde haploidizasyon ve bitki doku kültürü üretimi hakkındaki bilgileri katılımcılar ile paylaştı.

Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Ün “Prion Hastalıkları Genetiği” ile ilgili çalışmalarını anlatarak, çalışmaların süreci ve sonuçları hakkında bilgi verdi.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TİGEM Embriyo Transfer Proje Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Sağırkaya, Sığırlarda Embriyo Transfer Teknolojisinin Dünyada ve Türkiye’ deki Durumu ile ilgili çalışmaları katılımcılar ile paylaştı.

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi ve Moleküler Biyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nesrin Özören “ASC zerreciklerinden yeni nesil yerli aşı teknolojisi” çalışmalarının içeriği hakkında bilgi verdi.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tunç Akkoç, “Kök Hücre ve Deneysel Tedavi Yaklaşımları” konusunu katılımcılar ile paylaştı.

Katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından günün anısına tüm konuşmacılara teşekkür belgesi takdim edilmesiyle program son buldu.

Etkinlik afişi için tıklayınız.

Etkinlik için hazırlanan web sitesi için tıklayınız.

 

 

5. AKADEMAY

 

Biyoteknoloji Topluluğu tarafından organize edilen 5. AKADEMAY Program Tanıtımı "Biyoteknoloji Kariyer Fırsatları" semineri May Agro Tohumculuk A.Ş.'nin İnsan Kaynakları Koordinatörü  Sebla GÜL'Ün katılımı ile 25 Nisan 2018, Çarşamba günü Ziraat Konferans Salonunda gerçekleştirilmiştir.

Seminerde öncelikle May Agro Tohumculuk A.Ş.'nin kısa bir sunumu yapılmıştır. Daha sonra 3 dönemlik bir program olan AKADEMAY Programı başvuru aşamasından istihdam aşamasına dek tüm detayları ile fakültemizin farklı bölümlerinde okumakta olan öğrencilere aktarılmıştır.

AKADEMAY programını mezunlarından Ziraat Mühendisi Ömer AVİCAN kendi deneyimlerini fakültedeki öğrenciler ile paylaşmışlardır. Seminer sonunda öğrencilerin program ile ilgili sorularına yer verilmiş ve Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Prof. Dr. Sezen ARAT tarafından teşekkür belgeleri takdim edilmiştir. 

 

 

 

TEKNİK GEZİ

(ALGEN BİYOTEKNOLOJİ)

 

 

Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü araştırma görevlisi Eyüp Erdem TEYKİN eşliğinde 3. sınıf öğrencileri tarafından 11 Aralık 2017, Pazartesi günü, Bitki Hücre Doku Kültürü dersi kapsamında bitki doku kültürü ve fide yetiştiriciliği üzerinde Silivri'de faaliyet gösteren Algen Biyoteknoloji Firması'na 3. kez teknik gezi düzenlenmiştir. Firma ziyaret edilerek tesisde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alınmıştır. Teknik gezi öğrenciler için öğrendikleri biyoteknolojik yöntemlerin uygulama alanını yerinde görmeleri açısından çok yararlı olurken aynı zamanda bölüm öğretim üyeleri ile firma yetkililerinin işbirliği olanaklarını değerlendirmelerini sağlamıştır.

 

 

 

3. STAJ TANITIM ETKİNLİĞİ

 

 

31 Ekim 2017 Salı günü Ziraat Fakültesi B Blok Amfi-4 dersliğinde Biyoteknoloji Topluluğunun bir etkinliği olan "3. Staj Tanıtım Semineri" düzenlenmiştir. Toplantının koordinasyonu Topluluk danışmanı Yrd. Doç. Dr. Sefer DEMİRBAŞ, Araş. Gör. Eyüp Erdem TEYKİN ve Biyoteknoloji Topluluğu Başkanı Ogün DEMİR tarafından yapılmıştır. 

Etkinlikte Tarımsal Biyoteknoloji bölüm başkanı Prof. Dr. Sezen ARAT'ın giriş konuşmalarının ardından 4. sınıf öğrencilerinden sırasıyla Ogün DEMİR, Dilek DEĞİRMENCİ, Nalan ÖNDER, Recep İlkay FERAH ve Osman TAŞAN yapmış oldukları stajlar hakkında detaylı sunumlarını, staj deneyim ve izlenimlerini 2., 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile paylaşmışlardır. 

 

 

 

3. Biyoteknoloji Günleri

 

Biyoteknoloji Topluluğu tarafından organize edilen “III. Biyoteknoloji Günleri” etkinliği, 5 Mayıs 2017 Cuma günü saat 10:30-15:30 arasında Ziraat Fakültesi Konferans salonunda gerçekleştirilmiştir.

Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğrencisi ve Biyoteknoloji Topluluğu Başkanı Ogün DEMİR’in topluluğu tanıtıcı konuşmasının ardından, açılış konuşmalarını Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sezen Arat’ın yaptığı etkinlik sabah oturumu ve öğleden sonra oturumu olmak üzere iki kısımda gerçekleşmiştir. Akademisyenler ile çeşitli kurum ve kuruluşlardan ilgililerin katıldığı programa ayrıca Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğrencileri de katılmıştır.

Etkinliğin ilk konuşmacısı olarak sabah oturumunda Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haydar BAĞIŞ “CRISPR/Cas9 Teknolojisi ile Genom Düzenleme” hakkında bilgiler vermiştir. Sunumunda 2015 yılından bu yana üzerinde en çok çalışılan ve Science, Nature, Times gibi gerek bilimsel ve gerekse popüler uluslararası dergilerde kapak konusu olan, bir organizmanın genomunu istenildiği şekilde değiştirmemize olanak sağlayan en yeni biyoteknolojik yöntem olan CRISPR/Cas9 hakkında çok çarpıcı örneklerle ayrıntılı bilgiler vermiştir.

III. Biyoteknoloji Günleri’nin öğleden sonraki oturumunda ise ilk konuşmacı Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Boyacı “Biyosensörler” hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda geçmişten bugüne insan için zararlı moleküllerin tespitine yönelik geliştirilen yöntem ve sistemler hakkında bilgiler verdikten sonra halk sağlığı, çevre sağlığı, gıda güvenliği, biyoterörizm ile ilişkili olarak mikroorganizmaların tespitine yönelik son yıllarda geliştirilen biyosensörler hakkında örnekler vermiştir.

Etkinlikteki üçüncü konuşmacı ise Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın KAYA, “Hibrit Islahı” konulu sunumunda hibrit ıslahının en iyi ebeveynlerin seçimi, en iyi kombinasyon özelliğine sahip hatların tespiti ve tozlaşmanın kontrol altına alınması temeline dayandığını; klasik yöntemler ile ıslahın uzun zaman almasının önüne ancak bitki doku kültürü,  moleküler belirteçler, gen transferleri gibi biyoteknolojik yöntemler ile geçileceğini belirterek biyoteknolojinin önemini vurgulamıştır.

Üniversitemiz öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından yoğun ilgi gösterilen etkinlikte sunumların ardından gerçekleştirilen soru-cevap bölümlerinde alanında uzman bilim insanları ile öğrencilerimiz görüş alışverişinde bulunmuştur. NKÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU tarafından gerçekleştirilen kapanış konuşmasının ardından konuşmacılara Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezen ARAT, NKÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcısı Prof. Dr. Tamer DODURKA tarafından günün anısına Biyoteknoloji Topluluğu adına teşekkür belgeleri ve hediyeleri takdim edilmiştir.